Aké novinky prinesie iOS 6 ?

Spoločnosť Apple predstavila na konferencií WWDC 2012,  v poradí už šiestu verziu mobilného operačného systému iOS. Noviniek je skutočne veľa, no žiadnu zásadnú zmenu, čo sa týka prostredia, Apple nepriniesol. Jedná sa skôr o vylepšenie niektorých aplikácií, nastavení, AppStoru a pod. Spoločnosť sa rozhodla pokračovať pridávaním funkcií do systému a my Vám prinášame prehľad všetkých úprav, ktoré považujeme za výrazné a zaujali nás na prvý pohľad.

Nové Mapy a turn-by-turn navigácia

Ako prvé som spomenul nové mapy, ktoré osobne považujem za najväčší pokrok samotného systému. Už nejaký ten rok sme využívali obmedzenú, presnejšie povedané, stagnujúcu funkcionalitu starej aplikácie a bolo jasné, že Apple sa musí pohnúť o krok vpred. Kúpil spoločnosti, ktoré boli významné pokrokovou technológiou v tejto oblasti a zrušil zmluvu s Google. Priniesol svoje vlastné riešenie a teda úplne novú aplikáciu, Mapy. Ako člen developerského tímu, som ju mohol odskúšať aj v reálnej prevádzke.  Po otvorení aplikácie, ihneď postrehnete nové mapy, ktoré sú z veľkej časti dodané spoločnosťou TomTom. Ďalšou novinkou je nové 3D tlačidlo, ktoré spúšťa funkciu označenú spoločnosťou, ako Flyover. V mestách, ako Cupertino, Chicago, Kodaň, Las Vegas, Los Angeles, Sydney a budete mapy vnímať nielen z pohľadu zhora, ale aj zo všetkých smerov, teda v 3D. Pohľad môžete pomocou dotykových gest meniť, ako len chcete. Zobrazené sú budovy, mrakodrapy, stromy, nerovnosti a dokonca aj autá.

Ďalšou výraznou a v praxi, použiteľnejšou novinkou je hlasová turn-by-turn navigácia. Stačí zadať adresu a asistentka Siri vás navedie na to správne miesto. Celkové prostredie vo mne zanechalo dojem. Je jednoduché, minimalistické a graficky nádherné. Podľa domovskej stránky Apple, jednotlivé elementy aplikácie sú navrhnuté vektorovou grafikou, takže poskytujú detailný pohľad na mapy.

Vylepšená asistentka Siri

Apple si uvedomuje obrovský potenciál osobnej asistentky a v novom systéme prináša množstvo vylepšení. Ako sme naznačili, ešte pred WWDC konferenciou, Siri už nieje exkluzívna pre iPhone 4S a je plne dostupná aj pre najnovšiu generáciu iPadu. Podporuje služby ako OpenTable,Yelp, IMDB, Fandango a Rotten Tomatoes, teda dokáže odpovedať na širšie spektrum otázok a stáva sa v praxi ešte využiteľnejšou. Sú to otázky týkajúce sa športu, rezervácia reštaurácie, kúpa lístkov do kina, informácie o filmoch a podobne. Na slovensku je táto ponuka samozrejme obmedzená. Skúšal som sa spýtať na otázky ohľadom filmov a športu. Tie fungovali a interface bol čiastočne aj po slovensky.

Siri taktiež podporuje aj funkciu spúšťania aplikácií tretích strán a ovládanie navigácie, o ktorej sme sa bavili v starších článkoch. Apple tým vytvára podmienky pre využitie Siri v autách a na konferencií spomínal dohodu s veľkými výrobcami osobných aut ako BMW, Mercedes, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler a Honda, ktorá spočíva v pridaní tlačidla pre Siri na volant.

Dobrou správou je aj to, že Apple pomaly rozširuje jazykovú podporu pre asistentku. My si určite ešte nejakú tu dobu počkáme, no otázka už nieje či Siri dostane podporu Slovenčiny, ale skôr kedy ju dostane.

Nový AppStore a iTunes

Do nových šatov sa obliekol aj obchod s aplikáciami AppStore a hudbou, iTunes. Zmenu postrehnete na prvý pohľad, hlavne čo sa týka dizajnu. Nový AppStore ponúka pár vychytávok, ktoré určite ocení každý. V prvom rade, pri spustení inštalácie aplikácie alebo hry, už nieste vrátený naspäť na domovskú obrazovku, ale priebeh inštalácie sa zobrazuje priamo v obchode. iTunes má podobný dizajn a veľmi ma zaujala možnosť upraviť si spodnú ponuku podľa svojho gusta. Môžete si pridávať, premiestňovať a meniť položky v tejto ponuke, jednoduchým pohybom prstov.

Súvisiacie články

Facebook integrácia

Podobne ako v iOS 5, kde bola po prvý krát predstavená integrácia sociálnej siete Twitter do systému, iOS 6 ponúka integráciu aj Facebooku. Tento budete môcť využívať takmer všade, ako v prípade twittru. To zahŕňa nahrávanie fotografií priamo z albumu, integrácia s asistentkou Siri, synchronizácia udalostí s kalendárom, odosielanie statusov z notifikačného centra a podobne.

Nové funkcie hovoru a aplikácie Telefón

Už nejaký ten čas mi aplikácia Telefón pripadala, akoby zaspala dobu. Neboli sme svedkami žiadnych veľkých noviniek, no to sa teraz zmenilo. iPhone teraz obsahuje niekoľko vylepšení, z čoho je najvýraznejšou, možnosť rýchleho odoslania správy, ak užívateľ nemôže zdvihnúť hovor. Táto funkcia mi osobne nahrala do karát, nakoľko mám paušál s neobmedzenými SMS a budem ich môcť aspoň na niečo rozumné využiť. Zoberme si príklad. Ste v aute, niekto Vám volá a nemôžete odpovedať. Počas hovoru stlačíte tlačidlo a namiesto zdvihnutia môžete odpovedať textovou správou, napr. šoférujem. Jednotlivé správy si môžete meniť v nastaveniach.

zdroj: Apple.com

Úpravou prešla aj samotná aplikácia pre telefonovanie. Dizajn klávesnice prešiel miernym redesignom.

Ďalšou novinkou je aj funkcia „Nerušiť“, ktorá spríjemní váš nočný spánok. Po jej aktivácií, budú vypnuté zvuky upozornení a hovorov a ani sa nerozsvieti. Môžete si taktiež nastaviť niektoré dôležité telefónne čísla, ktoré vás budú môcť v noci vyrušiť. Môžete využiť aj ponuku „Opakované hovory“. V prípade aktivácie tejto funkcie, pri druhom volaní od rovnakej osoby v priebehu troch minút, nebude hovor stíšený.

Ďalšie nové funkcie

  • Prehliadač Safari podporuje zobrazenie na celú obrazovku.
  • FaceTime prináša hovor aj po 3G sieti.
  • Find My iPhone prináša ďalšie vylepšenia.
  • Find My Friends prináša taktiež ďalšie vylepšenia.
  • Nová aplikácia Passbook, umožňujúca ukladanie lístkov a kupónov v iOS zariadeniach.
  • V aplikácií Mail, môžete označiť niektoré adresy, ako VIP a prichádzajúce maily budú automaticky presunuté do tejto položky

.

Dostupnosť

Zdá sa, že nová aktualizácia iOS 6 , bude dostupná len pre iPhone 4S, iPhone 4, iPhone 3GS, iPod touch 4. generácie, iPad 2 a pre nový iPad.  Najstarší iPad je v tom prípade vyradený z hry.

iOS 6 bude dostupný už túto jeseň, pravdepodobne pri predstavení ďalšej generácie iPhone a má pred sebou ešte veľkú cestu k dokonalosti. Jednotlivé funkcie treba vyladiť a odstrániť všetky nedostatky a chyby. Avšak, nepochybujem, že by to Apple nezvládol, pretože disponuje tímom najlepších a najtalentovanejších ľudí. Celkovo hodnotím iOS 6, ako posun v pred, no zostal som trocha sklamaný, že nový systém nedisponuje vylepšeným užívateľským prostredím. Čo myslíte ?

V prípade otázok, zanechajte komentár a ja vám rád odpoviem!

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojIphone.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.