Ako na AirPlay.

Stali ste sa novým vlastníkom AppleTV a chcete využiť svoju novú hračku naplno ? Rozmýšľate, ako preniesť bezdrôtovo hudbu, videá, hry a iné, z vašeho iOS zariadenia na obrazovku televízie pomocou funkcie AirPlay ? Všetko to sa dozviete v našom malom návode.

AirPlay

Funkcia AirPlay je v rodine produktov Apple približne dva roky, no jej korene siahajú až do roku 2004, kedy bola predstavená pod iným názvom a umožňovala len prenos hudby. Dnes už prakticky obsahu medze nekladie a je možné bezdrôtovo prenášať širokú škálu formátov. Pri predstavení mobilného systému iOS verzie 5, bola odhalená akási jej nadstavba a to AirPlay Mirroring. Táto novinka umožňuje prenášať obraz z Vášho iOS zariadenia na obrazovku TV cez AppleTV. Vývojári aplikácií sa toho ihneď chytili a začali vyvíjať rozšírenia v svojich hrách, práve pre tento mód. Spomínaná funkcia je podporovaná len v zariadeniach ako iPhone 4S, iPad 2, nový iPad a vyššie.

Ako spustiť AirPlay na AppleTV

Jediné o čo sa musíte postarať, je povolenie funkcie AirPlay na AppleTV a samozrejme byť pripojený na rovnakú WiFi sieť ako je vaše zariadenie.

Spustenie AirPlay na Apple TV je veľmi jednoduchá záležitosť a je možné, že ju máte už zapnutú.  V Apple TV navigujte ovládačom do nastavení. V nastaveniach uvidíte položku s názvom „AirPlay“. Otvorte ju a zapnite službu. V tomto bode si môžete nastaviť aj heslo, ktoré budete zadávať do iOS zariadenia. Osobne túto možnosť nevyužívam a nevidím v nej veľký zmysel, až na verejné konferencie.

Po nastavení AppleTV sme pripravený streamovať obsah. Budem sa venovať hlavne iOS zariadeniam iPhone a iPad, ktorých postupy sú takmer na vlas identické. Nižšie bude uvedný malý rozdiel. Treba upozorniť, že AirPlay je funkčný aj na Macbookoch a PC s nainštalovaným iTunes. AirPlay Mirroring je momentálne dostupný len z iOS zariadení, no podpora sa rozšíri pripravovanou aktualizáciou systému OSX Mountain Lion.

Ako spustiť AirPlay na iPhone a iPad

Väčšina aplikácií na prehrávanie multimediálneho obsahu majú niekde umiestnenú AirPlay ikonu. Zoberme si napríklad aplikáciu YouTube, štandardne pred-inštalovanú v každom zariadení. Pri spúšťaní videa budete mať vždy spomínanú ikonu napravo od „Play“ tlačidla. Jej stlačením za zobrazí malé okno, v ktorom vyberiete ponuku AppleTV a v momente sa začne prenos.

Súvisiacie články

Druhým spôsobom môžete AirPlay aktivovať  dvojitým stlačením „Home“ tlačidla, čím sa vyvolá panel so spustenými aplikáciami. Pohybom prsta zľava, doprava sa zobrazí nová ponuka, kde je možné vidieť AirPlay ikonu (v iPhone musíte opakovať gesto 2x). Stlačte ju a opäť zvoľte AppleTV. V tomto bode je možné spustiť aj spomínaný AirPlay Mirroring a zobraziť plochu zariadenia na obrazovke vášho TV.

Týmto spôsobom si môžete vyskúšať zahrať bezplatnú hru MetalStorm, ktorá podporuje túto funkciu. Na obrazovke TV sa zobrazí samotná hra a na obrazovke iPadu alebo iPhonu sa zobrazí kokpit stíhačky.

Ostáva už iba jedna vec, ktorú by som chcel vytknúť. Len aplikácie, naplno využívajúce potenciál AirPlay Mirroringu, využíjú celú plochu TV obrazovky. Jeden z príkladov je spomínaná hra. Ostatné aplikácie nebudú roztiahnuté na celú obrazovku.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojIphone.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.