Ako pripraviť Mac pre Mountain Lion

Mountain Lion, nová verzia operačného systému od spoločnosti Apple, bude už onedlho dostupná v Mac AppStore. Niektoré špekulácie ukazujú už na 25.júla. V prípade, že plánujete aktualizovať , je ideálny čas pripraviť váš Mac na plynulý prechod na najnovšiu verziu, ktorá bude dostupná za $19.99. Prinášame vám pár tipov, ako zabezpečiť plynulý prechod na Mountain Lion. 

1. Kontrola podpory

V prvom rade by ste mali skontrolovať, či váš Mac podporuje najnovšiu verziu systému Mountain Lion a v prípade, že vlastníte starší Mac, rozhodnúť sa, či sa oplatí aktualizovať. V našom predchádzajúcom článku nájdete všetky podporované počítače Mac, spolu s podporou pre špečifické služby:

Zvládne váš Mac nový OS X Mountain Lion ?

2. Podpora aplikácií

Vo vašej aktuálnej inštalácií systému OS X určite využívate pre svoju prácu mnoho aplikácií. Existuje služba, určená na kontrolu podpory takmer všetkých bežne dostupných aplikácií s jednotlivými verziami operačných systémov, ktorú nájdete na odkaze nižšie. Pred aktualizáciou na Mountain Lion odporúčam aktualizovať aj všetky aplikácie pomocou AppStore.

Skontrolovať podporu aplikácií môžete kliknutím na nasledovný odkaz:

http://roaringapps.com/apps:table/

3. Vyčistenie Macu

Ďalším krokom bude kontrola využitia miesta na disku, aby ste sa ubezpečili, že máte dosť priestoru na vykonanie aktualizácie. Mountain Lion, podľa špecifikácií na stránkach Apple, zaberie po inštalácií 8GB, no odporúčam vymedziť viac. Kliknite na jablko v ľavom hornom roku a vyberte ponuku „About this Mac“ alebo „O tomto počítači Mac“. Stlačte tlačidlo „Viac informácií…“ a otvorí sa nové okno. V hornej časti okna je v ponuke tlačidlo „Úložisko“, ktorým sa dostanete k podrobným informáciám o voľnom mieste na všetkých pripojených diskoch (viď. obr.).

Využitie priestoru na disku

Na screeschote z môjho Macu môžete vidieť, že mám voľných len 22,96 GB miesta na disku. Aj pre mňa je ten správny čas vymazať nepotrebné súbory, aplikácie a iné entity, ktoré zbytočne zaberajú priestor. Avšak, budte opatrní! Neodstraňujte súbory, ktoré nepoznáte.

Najskôr navrhujem vyčistiť adresár „Stiahnuté“, kde sa ukladajú všetky súbory stiahnuté z internetu. Samozrejme, odstráňte len tie, ktoré nepotrebujete. Súbory si môžete usporiadať podľa dátumu a kontrolovať ich od najstarších po najnovšie. Ďalej prejdite adresáre „Dokumenty“, „Obrázky“, „Hudba“ a prerieďte si svoju zbierku filmov.

Ďalším odporúčaným spôsobom, ako získať priestor na disku je odstrániť nepotrebné aplikácie. Inštalácia aplikácie  spôsobuje vznik množstva súborov v systéme, ktoré využívajú zbytočne vás priestor. Odporúčam použiť napríklad jednoduchú utilitu AppCleaner, ktorá je dostupná zdarma a bezpečne odstráni všetko spojené s danou aplikáciou. Stačí, ak danú aplikáciu pretiahnete do okna AppCleaneru.

Súvisiacie články
Okno aplikácie AppCleaner

Ďalej odporúčam spustiť  utility pre údržbu disku, zabezpečujúce aby sa na disku nenachádzala chyba, ktorá by mohla spôsobiť  chybu počas aktualizácie systému. Otvorte diskovú utilitu z Aplikácie->Utility->Disková utilita alebo zadaním textu „Disková utilita“ do vyhľadávania Spotlight. Vyberte cieľový disk a spustite opravu práv disku a opravu disku samotného.

Všetky tieto úkony môžete vykonať aj pomocou aplikácie OnyX, ktorá je dostupná taktiež zdarma.

Toto boli základné spôsoby, ako získať trocha miesta na disku a vytvoriť tak základný predpoklad pre aktualizáciu na Mountain Lion. Takýmto spôsobom sa mi podarilo uvoľniť na disku niekoľko desiatok GB miesta a zároveň som vykonal štandardnú údržbu disku.

4. Aktualizácia systému

Ak máte nainštalovaný ešte systém OS X Snow Leopard, musíte mať Mac aktualizovaný na najnovšiu verziu. Prechod na Mountain Lion totiž vyžaduje minimálne verziu 10.6.8.

Kliknite na jablko v pravom hornom roku a vyberte ponuku „Aktualizácia softvéru…“. Systém automaticky nájde všetky dostupné aktualizácie.

Aktualizácia softvéru na Mac-u

5. Záloha systému

Ďalším krokom je zálohovať všetky vaše dáta pomocou aplikácie Time Mashine a zabezpečiť sa tak proti akejkoľvek strate dát počas aktualizácie. Prečítajte si náš návod kliknutím na nasledovný odkaz:

Ako zálohovať Mac pomocou Time Machine

Po týchto krokoch je váš Mac pripravený na novú verziu OS X Mountain Lion. V prípade, že navrhujete vykonať ďalšie kroky pred aktualizáciou, napíšte mail na redakcia@mojiphone.sk a s radosťou váš postup doplním do článku.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojIphone.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.