Ako zálohovať Mac pomocou Time Machine

Každý užívateľ nielen Macu, spracováva alebo vytvára denne obrovské množstvo dát, ktoré sa ukladajú na pevný disk. V prípade jeho zlyhania môžu byť dáta nenávratne poškodené a vaša práca alebo zbierka hudby, filmov, fotografií, nahrávok stratená. Preto  je vhodné byť poistený v prípade takejto poruchy. Spoločnosť Apple už od OSX Snow Leopard ponúka výborný nástroj na zálohu celého disku, Time Machine. 

Pre využitie funkcie Time Machine je nutné zadovážiť si externý disk. Apple za týmto účelom vyrába zariadenie Time Capsule, pomocou ktorého môžete bezdrôtovo, technológiou Wi-Fi, zálohovať obsah svojho disku a zároveň slúži aj ako Wi-Fi router. Odporúčam zadovážiť si disk, ktorého kapacita je aspoň dva krát väčšia, ako veľkosť disku na Macu, aby ste zabezpečili dostatok miesta do budúcnosti. Samozrejme nieje to nutné, hlavne ak máte niekoľko TB disk a nebudete zálohovať celý obsah.

Po pripojení externého disku otvorte systémové nastavenia kliknutím na logo Apple v pravom hornom roku a vybratím ponuky „Systémové nastavenia“. Otvorí sa nové okno, v ktorom vyberte ponuku Time Machine. Znova sa otvorí okno, ako na obrázku nižšie.

Stlačte tlačidlo „Vybrať disk…“ a vyberte pripojený disk, alebo nastavte nové zariadenie Time Capsule. To je všetko!

Súvisiacie články

Po tomto sa začne celý obsah vášho Mac-u zálohovať na externý disk. Prvá záloha trvá pomerne dlho a tento čas sa odvíja od množstva súborov na disku. Po prvej zálohe sa už nemusíte prakticky o nič starať, všetko je plne automatické a záloha je prevádzaná na pozadí, takže bude môcť normálne pracovať, bez akéhokoľvek obmedzenia. Time Machine pravidelne každú hodinu zálohuje len dáta, ktoré boli na Macu zmenené od poslednej zálohy.

Ak chcete zo zálohy vynechať niektoré adresáre, využite ponuku „Možnosti…“. Otvorí sa vám okno pre vylúčenie položiek zo zálohy. Stlačte tlačidlo „+“ a vyberte potrebné adresáre, ktoré chcete vylúčiť zo zálohovacieho procesu.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojIphone.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.