Apple predstavil ultratenký 12″ Macbook

Včerajší Apple Event s podtitulom „Spring Forward“ priniesol okrem hodiniek úplne nový model prenosného počítača Macbook s 12-palcovým displejom a ultratenkým telom. Nový Macbook okrem toho prinesie hneď niekoľko prekvapení, ako je Retina rozlíšenie, prevádzku bez ventilátora a nízkoenergetické procesory Intel Core M. Novinka bude dostupná už 10. apríla vo verzii s taktom 1.1GHz a kapacitou 256GB za 1299 dolárov alebo 1.2GHz s kapacitou 512GB za 1599 dolárov. Na oficiálne ceny v slovenských predajniach si budeme musieť ešte chvíľu počkať.

Zrejme najväčším pokrokom, ktorý sa podarilo inžinierom v Apple dosiahnuť je zmenšenie matičnej dosky Macbooku. Vnútornosti nového modelu sú až o 67% menšie, než tie, ktoré nájdeme v dnešných Macbookoch Air. Zmenšenie sa podarilo dosiahnuť aj vďaka nenáročným čipom Intel Core M s grafikou Intel HD Graphics 5300, ktoré sú vyrobené 14 nm výrobným procesom. Vďaka tomu si Macbook udržal aj dostatočnú výdrž batérie na jedno nabitie. Apple síce hovorí o celodennej prevádzke, no v reálnych číslach ide o 9-10 hodín prezerania webu alebo sledovania videí. Batérie sú vrstvené a v podstate pokrývajú takmer celú vnútornú časť Macbooku.

S hrúbkou len 13,1 mm v najhrubšom bode je nový Macbook o 24% tenší než Macbook Air 11″ a zároveň aj najľahší model s váhou niečo cez 900 gramov. Radikálnou zmenou je tiež nová ponuka farebných prevedení. Okrem tradičnej striebornej farby sa bude predávať aj v zlatej a space gray farbe.

Nový Macbook stelesňuje stroj určený na prenášanie a bude určite obľúbený u spisovateľov, redaktorov, prekladateľov a iných používateľov, ktorí náročnejšie využívajú jeho klávesnicu. V tomto smere prišiel Apple tiež s veľmi slušnou inováciou mechanizmu stláčania kláves, ktorú nazval „butterfly mechanism“ (motýlí mechanizmus, pôvodne išlo o nožnicový mechanizmus). Stláčanie kláves je tak presnejšie, ako predtým, pričom samotné klávesy sú tenšie.

Súvisiacie články

Spoločnosť Apple nezabudla ani na slávny sklenený touch pad. Ten sa dočkal technológie Force Touch predstavenej spolu s hodinkami Apple Watch. Ide o štvoricu zabudovaných senzorov tlaku, ktoré sú schopné rozoznávať silu, akou používateľ na dotykovú plochu tlačí. Vďaka tomu dokáže rozoznať kliknutie alebo iné úkony, ako je napríklad zrýchlené prehrávanie videa v závislosti od tlaku na plochu.

Súčasťou hardvérovej výbavy je Wi-Fi v štandardoch 802.11ac, Bluetooth 4.0 a len jeden konektor najnovšieho štandardu USB-C. Tento je možné využiť vďaka redukcií na niekoľko bežných rozšírení, ako je USB, DisplayPortu, HDMI alebo VGA. Zabudovaný je aj konektor pre slúchadlá a dvojica mikrofónov s potlačením okolitého hluku.

Hoci sa jedná o inováciu hodnú spoločnosti Apple, nový Macbook vo svojej podstate vytvára vlastnú triedu, ktorá leží niekde medzi Macbookom Air a tradičným Macbookom. Jeho najväčšími kladmi sú malé rozmery, nízka váha a samozrejme s tým súvisiaca prenosnosť. Po stránke výkonu sa však nejedná o žiaden „namakaný“ stroj, ktorý využijete na strih videa alebo pre náročnú prácu s grafickými nástrojmi, ako je Photoshop. To sú však zatiaľ len dohady, takže si musíme počkať na reálne testy, ktoré sa na internete objavia už čoskoro.

Zdroj: Apple

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojIphone.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.