Apple Thunderbolt Retina 5K displeja sa dočkáme najskôr v roku 2016

Server marco.org priniesol zaujímavý pohľad na nový iMac s Retina 5K displejom a s ním súvisiacim displejom Apple Thunderbolt Retina 5K. Podľa dostupných informácií zo sveta displejov by sme sa totiž samotného Thunderbolt Retina 5K displeja mali dočkať až v roku 2016 a to hneď z niekoľkých dôvodov.

TIP: Apple uviedol nový iMac s Retina 5K displejom

Pokiaľ sa pozrite na cenovku nového iMacu zistíte, že pri sume 2 499 eur môže ľahko konkurovať súčasným 4K displejom, ktoré stoja rádovo 3 000 eur. Háčik je však v tom, že kým staršie iMaci podporovali, respektíve ich bolo možné použiť aj ako externý displej, u nového iMacu s 5K Retina obrazovkou táto možnosť nie je.

Súvisiacie články

Dôvod je pritom jednoduchý. Aktuálny Display Port 1.2 nemá dostatočnú šírku pásma, ktorá by umožňovala dostatočný dátový prenos 5K videa cez jediný kábel. V súčasnosti neexistuje žiadny Mac, ktorý by to dokázal. Ani Mac Pro či najnovší MacBook Pro, nakoľko používajú Thunderbolt 2, ktorý využíva špecifikácie DisplayPortu 1.2.

Prenosu 5K videa a podpory jeho zobrazenia na externom displeji sa dočkáme až s príchodom DisplayPortu 1.3. Ten však bude dostupný až na platforme Intel Skylake, ktorá je až nástupcom pripravovaných čipov Intel Broadwell. Samotného Intel Skylake sa dočkáme, podľa doterajších plánov, až v roku 2016. Z toho vyplýva, že Thunderbolt Retina 5K displej bude dostupný až v roku 2016.

Riešenie ako preniesť 5K video však existuje. Napríklad Dell to rieši tak, že do externého monitora vedie dvojica káblov. Apple však podľa odborníkov z oblasti displejov túto možnosť nevyužije a radšej počká na rok 2016, kedy bude možné 5K video prenášať cez jediný kábel.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojIphone.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.