Apple vs. Samsung: konečný verdikt poroty pripisuje víťazstvo pre Apple

Súdne konanie medzi technologickým gigantom Apple a juhokórejským koncernom Samsung skončilo víťazstvom pre Apple. Porota rozhodla drvivou väčšinou v prospech Applu a pripísala spoločnosti viac ako miliardu dolárov, ako náhradu škody za kopírovanie duševného vlastníctva jablčných produktov. Podľa portálu The Verge, porota uznala všetky patenty užívateľského prostredia iOS za platné a označila dlhý zoznam produktov Samsungu, ktoré tieto patenty porušujú. Rovnako uznala platnými aj patenty týkajúce sa dizajnu a označila ďalšie produkty konkurencie. 

Právnici Applu, spolu s výkonnými zamestnancami v role svedkov, strávili niekoľko týždňov presviedčaním poroty o tom, ako produkty Applu zmenili nielen trh s mobilnými telefónmi a tabletmi. Ako sa zdá, ich snaha sa vyplatila a Samsung musí zaplatiť daň z prehreškov, ktorých sa dopustil. Porota stanovila náhradu škody vo veľkosti miliardy dolárov, čo nieje ani zďaleka suma, ktorú navrhoval Apple.

Obe spoločnosti vydali stanovisko k rozhodnutiu poroty :

Apple:

Sme vďační porote za ich službu a pre čas, ktorý investovali k vypočutiu nášho príbehu a boli sme nadšení, že sme mohli konečne rozprávať. Hora dôkazov predložených počas konania ukázali, že kopírovanie Samsungu šlo ďaleko hlbšie, než sme vedeli. V spore medzi Apple a Samsungom šlo o oveľa viac než o patenty alebo peniaze. Bol o hodnotách. V Apple si vážime originalitu a inováciu, a vkladáme naše životy do čo najlepších produktov na svete. Vyrábame tieto produkty aby sme potešili našich zákazníkov, nie aby ich naši konkurenti zjavne kopírovali. Oceňujeme súd pre uznanie správania Samsungu ako úmyselné a odoslanie hlasného a jasného signálu, že kradnúť nie je správne.

Samsung:

Dnešný verdikt by sa nemal vnímať, ako výhru pre Apple, ale ako stratu pre amerického spotrebiteľa, „Samsung uviedol vo vyhlásení. „To povedie k menším možnostiam, menšej inovácií, a potenciálne vyšším cenám. Je poľutovaniahodné, že patentové právo môže byť natoľko zmanipulované, aby dal jednej spoločnosti monopol na obdĺžniky so zaoblenými rohmi, alebo technológie, ktoré sú každý deň zlepšované Samsungom a ďalšími spoločnosťami. Spotrebitelia majú právo na výber, a vedia, čo kupujú pri nákupe produktov Samsungu. Toto nie je konečné slovo v tomto prípade, alebo v bitkách vedených na súdoch a tribunáloch po celom svete, z ktorých niektoré už odmietoli mnoho nárokov Apple. Samsung bude aj naďalej inovovať a ponúkať možnosti pre spotrebiteľov.

Súvisiacie články

Tim Cook sa vyjadril k verdiktu vo veľmi podobnom liste pre zamestnancov Applu, ktorý zverejnil 9to5Mac:

Dnes bol dôležitým dňom pre Apple a všetkých inovátorov.

Mnohí z vás pozorne sledovali proces proti Samsungu v San Jose, posledných niekoľko týždňov. Právne kroky sme  vybrali len veľmi neochotne, potom, čo sme opakovane žiadali Samsung zastaviť kopírovanie našej práce. Pre nás bola táto žaloba vždy o niečom oveľa dôležitejšom, ako sú patenty alebo peniaze. Je to o hodnotách. Vážime si originalitu a inováciu, a vkladáme naše životy do najlepších produktov na svete. Robíme to, aby sme potešili našich zákazníkov, nie pre pretekárov, aby zjavne kopírovali.Sme zaviazaní vďačnosťou k porote, ktorá investovala svoj čas na vypočutie nášho príbehu. Boli sme nadšení, že máme konečne príležitosť povedať to. Hora dôkazov predložených počas procesu ukázala, že Samsung šiel v kopírovaní ďaleko hlbšie, než sme vedeli.

Porota teraz prehovorila. Oceňujeme ich pre uznanie správania Samsungu, ako úmyselné a pre odoslanie hlasitého a jasného signálu, že kradnúť nie je správne.
Som veľmi hrdý na prácu, ktorú každý z vás robí.

Dnes vyhrali hodnoty a ja dúfam, že celý svet počúva.
Tim

 

 

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojIphone.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.