iPhone 5

„Dnes predstavujeme iPhone 5… Je vyrobený výhradne zo skla a hlinníka“, s týmito slovami predtavil Phill Shiler, Senior vice-prezident svetového marketingu, dnes na mediálnej udalosti, novú generáciu smartfónu iPhone 5, na ktorý sme všetci netrpezlivo čakali celý rok. Apple tentokrát prebudoval základy každého komponentu zariadenia a narozdiel od iPhone 4S, aj dizajnu. Označil ho, ako najtenší smartfón na svete, čo nieje až taká pravda, ako uvádza. Každopádne, nový iPhone je nabitý vylepšeniami, ktoré môžete prečítať nižšie. 

iPhone 5, po minuloročnom sklamaní, konečne prichádza s novým dizajnom, ktorý v istej miere vychádza z dizajnu predchádzajúcich modelov. Novinka od Apple je však oproti svojmu predchodcovi o niečo vyššia a o 18% tenšia – hrúbka zariadenia dosahuje len 7,6 mm. Telo je vyrobené výhradne len z hliníka a zo skla, čo sa dnes stáva už raritou, v ére plastov. Použité materiály dodávajú iPhonu 5 elegantný dizajn a nízku hmotnosť. Podľa Phill Schilera, boli rozmery nového iPhonu zvolené tak, aby ho užívateľ mohol s čo najväčším komfortom ovládať jednou rukou.

Displej

Displej nového iPhoneu 5 má podľa očakávaní a mnohých špekulácií veľkosť 4 palce, s pomerom strán 16:9. Rozlíšenie je 1136 x 640 bodov a hustota pixelov zostala na úrovni označenia Retina displeja, teda na 326 ppi. Vďaka novému displeju s tzv. in-cell touch technológiou je nový iPhone 5 až o 20% ľahší, ako jeho predchodca – váži rovných 112g (pri iPhone 4S to je 140g). “In-cell” displej odstraňuje strednú vrstvu skla, medzi vrstvou LCD a dotykovou plochou. Okrem menšej hmotnosti a tenšieho tela, sľubuje Apple väčšiu sýtosť farieb až o 44%.

Predstavenie displeja iPhone 5, zdroj: The Verge

Procesor

Novinka v podobe iPhone 5 je poháňaná novým procesorom Apple A6, ktorý je údajne dvakrát rýchlejší, ako jeho predchodca. Jeho rozmery sú o 22% menšie a disponuje taktiež výkonným grafickým čipom, ktorý v porovnaní s čipom Apple A5, taktiež dosahuje dvojnásobne vyšší výkon. S týmto výkonom je podľa prezentácie aj otváranie aplikácií takmer dva krát rýchlejšie.

Ako to býva zvykom, výkon procesora prezentuje niekto veľmi známi, z komunity vývojárov. Na pódium sa preto dostal Rob Murray z EA Studios a predstavil niekoľko noviniek, ktoré mohli vďaka procesoru Apple A6, zahrnúť do hry Real Racing 3. Podľa jeho slov, má grafika iPhonu 5 plnú kvalitu konzolových hier. Predstavil nové tiene a odrazy.

Výraznou novinkou je funkcia „Time shifted head to head“, ktorá je zabudovaná v službe Game Center. Umožňuje hrať túto závodnú hru proti reálnym protivníkom, kdekoľvek sa budete nachádzať.

Real Racing 3 na iPhone 5, zdroj: The Verge

 

Konektivita

Okrem HSPA+, DC-HSDPA, ktoré boli dostupné aj v predchádzajúcej verzií, podporuje nový iPhone 5 mobilné pripojenie k internetu pomocou LTE. Najväčším oznámením počas konferencie bolo, keď spoločnosť oznámila, že iPhone bude podporovať túto technológiu po celom svete, vďaka dynamickej anténe a iba jednému čipu. To znamená, že iPhone sám vyhľadá dostupné pripojenie a technológie, medzi ktorými bude automaticky prepínať, aby vám zabezpečil najlepšie a najrýchlejšie pripojenie.

Okrem mobilného pripojenia, pribudla aj podpora pre 5 GHz Wi-Fi pri štandarde 802.11n, ktoré ponúkne vyššiu prenosovú rýchlosť, menšie odozvy a samozrejme menšie rušenie v danom pásme.

LTE v iPhone 5, zdroj: The Verge

Kamera

„Požiadali sme náš tím, aby navrhli niečo lepšie, ako v iPhone 4S, a to aj urobili … rozlíšenie 8-megapixelov, zadné osvetlenie, hybridný IR filter, „povedal Schiller.  Myslím, že najväčší problém, s ktorým sa inžinieri v Apple stretli je, vyrobiť niečo lepšie v menších rozmeroch. Podľa prezentácie, je nový fotoaparát čo sa týka rozmerov o 25% menší, ako jeho predchodca. Je vybavený 8 megapixelovým   senzorom s rozlíšením 3264 × 2248,  zadným osvetlením (BSI), hybridným IR filtrom, clonou o veľkosti 2,4  a päť prvkovým objektívom. Okrem toho kamera disponuje dynamickým módom v slabom osvetlení, precíznym zarovnaním objektívu a Zafírovým sklíčkom.

Súvisiacie články
Kamera v iPhone 5, zdroj: The Verge

Vďaka novému procesoru Apple A6 je podľa slov Philla Shilera, snímanie fotografií o 40 % rýchlejšie, ako v prípade už rýchleho iPhone 4S. Novinkou je aj podpora pre panoramatické snímanie, ktoré bolo tajnou súčasťou systému iOS 5, no Apple sa rozhodol sprístupniť ju až teraz.  Phill poznamenal, že pomocou spojenia jednotlivých fotiek dokáže užívateľ získať až 28 mega pixelovú fotografiu.

Zvuk

iPhone 5 prináša nové vylepšené audio funkcie, vrátane nového systému troch mikrofónov,  pre podporu vyššej kvality zvuku. Vylepšenie kvality reprodukovaného zvuku je spojené s novou technológiou na odstránenie alebo potlačenie rušivého šumu. Takáto technológia si vyžaduje úpravu aj na strane operátora a počas začiatku predaja, bude širokopásmový zvuk podporovať viac ako 20 mobilných operátorov po celom svete.

Širokopásmové audio v iPhone 5, zdroj: The Verge

Ďalšou novinkou, o ktorej sme už počuli sú nové slúchadlá Apple EarPods. Predstavujú prielom v dizajne, ktoré okrem estetickej spĺňa aj kvalitatívne stránky. Podľa Apple majú neuveriteľnú akustickú kvalitu zvyčajne vyhradenú pre slúchadlá vyššej triedy.

Apple Ear Pods pre iPhone 5, zdroj: The Verge

Lightning konektor

iPhone 5 je vybavený novým Lightning konektorom, ktorý je menší a odolnejší než ten  predchádzajúci . Je plne digitálny a využíva adaptívne rozhranie, ktoré používa iba signály, ktoré každý doplnok vyžaduje. Prechod z 20 pinového konektorabol v tomto prípade nevyhnutný, nakoľko sa musela spoločnosť potýkať s menšími rozmermi tela. Apple ponúka aj adaptér pre pripojenie iPhonu 5 k staršiemu príslušenstvu.

Batéria

Batéria dokáže nový iPhone 5 napájať opäť o niečo dlhšie. Pri surfovaní (v 3G alebo LTE sieti), pozeraní videa alebo počúvaní hudby vydrží 8, 10 alebo až 40 hodín. Udávaná výdrž v standby režime je 225 hodín.

Výdrž batérie iPhone 5, zdroj: The Verge

Cena

Na mediálnej udalosti sa ako vždy rozprávalo len o cenách na kontrakt s mobilným operátorom. Nový iPhone je dostupný v Amerike za rovnakú cenu, ako iPhone 4S teda: 199 dolárov za 16 GB, 299 dolárov za 32 GB, 399 dolárov za 64 GB model, spolu s dvojročný mkontraktom. Starší model iPhone 3GS bol zrušený z ponuky a prestáva sa tak dodávať u operátora.

O cenách na Slovensku vás budeme informovať v samostatnom článku, až po dostupných informáciach.

Dostupnosť

Predpredaj iPhone 5 začne už tento piatok, 14. Septembra. Apple potom začne rozosielať zariadenie 21. septembra do krajín Spojené štáty americké, Canada, Anglicko, Francúzsko, Nemecko, Australia, Japonsko, Hong Kong a Singapúr.

O týždeň neskôr, teda 28. septembra, príde iPhone 5 do ďalších 22 krajín a to Rakúsko,Belgicko, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Maďarsko, Írsko, Taliansko, Lichtenštajnsko, Litva, Luxembursko, Holandsko, Nový Zéland, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Slovenská Republika, Slovinsko, Španielsko, Švédsko a Švajčiarsko.

 

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojIphone.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.