Nový Retina Macbook Pro cez termo-kameru

Nový Retina Macbook Pro patrí k špičke na trhu notebookov a svojimi rozmermi a výkonom postačuje aj náročným užívateľom.   Avšak, ako to je s teplotou a novým systémom asymetrickych ventilátorov ? Termovízia z Japonského portálu IT Media ukazuje, že pri nadmernom vyťažení hardvéru Macbooku sa môže vonkajšia teplota v mieste procesora vyšplhať, až na 48,2 °C.

Pri testovaní bola použitá termokamera InfReC Thermography R300 a dva mikrofóny, vo vzdialenosti 15 a 30 cm, pre meranie hluku ventiátorov. V prvej časti testu, nameraná teplota v pohotovostnom režime, vyšla na 30,3 °C a hluk ventilátorov bol pod úrovňou 30 dB. Ventilátor bolo počuť len po priložení ucha na Macbook.

V druhom teste bolo v aplikácií Quicktime spustené video, po dobu 15 minút. Teplota narástla len nepatrne na maximálne 35,1°C, čo naznačuje, že pri bežnom používaní je nový Macbook s Retina displejom použiteľný aj v lone. Hluk ventilátorov bol stabilný.

V ďalšej fáze bol spustený testovací program Cinebench, ktorý kladie značné požiadavky na systémové požiadavky. Maximálna nameraná teplota bola 40 stupňov. Teplo je teraz rozšírené na celú klávesnicu, hlavne okolo CPU(viď. obr.). Prechádzajúci vzduch cez otvory pri displeji je teraz horúci. Hluk ventilátorov bol teraz na úrovni od 33 dB do 46 dB.

Súvisiacie články

V poslednom teste boli spustené viaceré náročné aplikácie, aby tlačili CPU na hranicu svojich možností a vytvorili veľké zaťaženie systému. V tomto prípade bola maximálna dosiahnutá teplota 48,2 °C, čo je pri použití na kolenách pravdepodobne nepríjemné.

Aj napriek vysokej teplote pri veľkej záťaži si nový Macbook Pro s Retina displejom počínal celkom dobre. Plné zaťaženie procesora a grafiky je v reálnej prevádzke pozorované málokedy, samozrejme záleži od užívateľa, na čo Macbook primárne používa. Hlavné je, že sa pri bežnej práci nezmení na pekáč.

Nenašiel som porovnanie s predchádzajúcou generáciou, takže teplotu nieje možné objektívne posúdiť. 

Zdroj: IT Media, MacGeneration

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojIphone.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.