Objective-C je teraz tretí najpopulárnejší programovací jazyk sveta

Podľa TIOBE Programming Community index, teda známeho ukazovateľa popularity programovacích jazykov, sa Objective-C posunul na tretiu priečku a predbehol tak jazyky, ako C++,C#, Basic a PHP. Index je aktualizovaný každý mesiac a od minulého roka Objective-C postúpil zo šiesteho miesta, teda vyššie o tri priečky. Hodnotenia sú založené na veľkom počte kvalifikovaných inžinierov z celého sveta, kurzoch a iných.

Od uvedenia prvého iPhone na trh v roku 2008, vytvoril Apple obrovský ekosystém aplikácií a hier, ktoré sústredil v obchode AppStore. Po veľkom úspechu iOS zaradení nieje prekvapením, že Objective-C, objektovo-orientovaný jazyk používaný vývojármi pre tvorbu aplikácií pre oba systémy iOS a OS X, sa stal veľmi obľúbeným. Apple si tento jazyk zvolil pretože to bol jazyk používaný v NeXTSTEP, systéme od Steva Jobsa a firmy NexT.

Súvisiacie články
Dlhodobé zobrazenie TIOBE Programming Community Index, zdroj: TIOBE

Na druhom mieste je umiestnený jazyk Java, ktorý je využívaný na webe a rôznych zariadeniach, vrátane sytému Android. Nieje veľmi pravdepodobné, že si títo dvaja konkurenti vymenia miesta v dohľadnej dobe, no kto vie ? Možno sa Objective-C posunie vďaka vydaniu iPhone 5.

Zdroj: TIOBE

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojIphone.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.