Väčší displej v novom iPhone ?

Od predstavenia v roku 2007, prešiel iPhone značnými zmenami hardvéru, softvéru aj dizajnu, no jedna vec stagnuje dodnes, veľkosť displeja. Spoločnosť Apple je presvedčená, že ideálny rozmer displeja v tejto kategórií mobilných zariadení je 3,5 palca. Konkurenčné smartfóny sú pritom už pomerne dlhú dobu vybavené väčšími rozmermi, čo vyvoláva miernu vlnu nespokojnosti užívateľov.

Ako som včera spomínal, objavili sa informácie o testovaní prototypu novej generácie iPhonu s procesorom A5X z nového iPadu. Táto skutočnosť je predmetom rôznych diskusií, no jednou z nich je využitie grafického výkonu pre pohon väčšieho displeja a vyššieho rozlíšenia. Na fóre známeho webu The Verge bol zverejnený zaujímavý prípad, prečo budúci iPhone bude mať rozmer, rovné 4 palce.

Veľmi detailný príspevok začínal zmienkou LTE čipu, ktorý je oproti dnešným náročnejší na konzumáciu energie. S týmto problémom sa Apple bude musieť vysporiadať a jednou z možných variant je zväčšenie rozmerov a teda aj displeja, čím by sa uvoľnilo viac miesta pre silnejšiu batériu. Podľa jeho predstavy prebehne zväčšenie len výšky zariadenia, pričom sa zachová pôvodná šírka.

Samozrejme vzniká otázka, ako zvládnu iOS aplikácie zvýšený pomer strán? Bez zásahu developerov, by teoreticky bolo možné určitým spôsobom automaticky detekovať jednotlivé UI elementy a rozšíriť tak hlavný obsah v strede. Nieje to však idealizmus ? Niektoré aplikácie by tak mohli fungovať, no hlavne aplikácie a hry s vlastný rozhraním by potrebovali upraviť. Nehovoriac o tom, že by takýto iPhone vyzeral hrozne. Takáto zmena by bola nevítaná, už teraz je iPhone dosť vysoký.

Súvisiacie články

Môj osobný názor je, že Apple pristúpi na väčšie rozmery displeja. V tomto prípade sa však zmena udeje, čo sa týka výšky aj šírky a nový iPhone v tomto prípade bude musieť dostať nový dizajn.

Prečo je podľa Applu, rozmer 3,5 palca ideálny ? Prečo by bolo zväčšenie z hľadiska používania nevýhodné ? Už dávnejšie som čítal článok o podobnej problematike, v ktorom Dustin Curtis uviedol jednu z mnohých odpovedí. Ako Android switcher, prešiel z iPhone 4 na smartfón Samsung Galaxy S II. Spočiatku si myslel, že väčší displej bude prinášať lepšiu užívateľskú skúsenosť, no neskôr si však uvedomil veľkú nevýhodu týchto displejov. Pri použití jednou rukou nebol schopný dosiahnuť na druhú stranu. Čo si o tom myslíte vy ?  (viac na blogu autora)

V súvislosti s touto aktuálnou témou, by sme sa chceli dozvedieť niečo viac od našich čitateľov. Zapojte sa aj vy do nášho malého prieskumu, ktorý neskôr vyhodnotíme v osobitnom článku. Hlasovať môžete v pravom paneli.

Zdroj: The VergeDustin Curtis

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojIphone.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.