MojiPhone

Spoločnosť Apple začala pred nedávnom zasielať zákazníkom najnovšie iMac-y, predstavené na októbrovej mediálnej udalosti. Ako iste viete, väčšina súčastí a komponentov sú vyrobené v Čine, kde sa jednotlivé zariadenia aj montujú. Avšak niektoré aktuálne modely nesú na štítku, okrem znakov certifikácií a sériového čísla, aj nápis „Assembled in USA“, čo znamená, že boli zmontované v USA. Zdá sa, že sa nejedná o ojedinelý prípad. 

Podľa americkej federálnej obchodnej komisie (FEC) sa značka “Assembled in the USA” nesmie uvádzať na produkty, ktorých komponenty sa dovážajú z inej krajiny, ako z tej, v ktorej sa montuje celkový produkt.

Všetky hlavné súčasti počítača, vrátane základnej dosky a pevného disku, sú dovážané. Komponenty počítača sa potom dajú dohromady v USA s jednoduchou operáciou „skrutkovania“, nie sú zásadné transformáciu v rámci colného štandardu, a musia byť označené pôvodom z cudzej krajiny. Tvrdenie „Montované v USA“ bez ďalšieho spresnenia, je klamlivé.

Znamená to, že spoločnosť Apple, alebo ich dodávatelia, majú významný podiel na určitých výrobných operáciách v USA. Už v roku 2004 vyrábal Apple niektoré svoje Mac-y v závode Elk Grove, no generálny riaditeľ Tim Cook presťahoval všetku produkciu do Číny. Avšak, v poslednom období sa v tomto závode zvýšil počet zamestnancov až o polovicu, čo môže znamenať, že Apple obnovil výrobu práve na tomto mieste.

iMac zmontovaný v USA

Zdroj: 9to5Mac

3. decembra 2012
Fotománia

+